Muscicapa striata, Papamoscas gris, Spotted Flycatcher, Grå flugsnappare

Nedanstående bildserie är från Holsträsket i Piteå kommun sommaren 2008. Bilderna visar en lyckad häckning av grå flugsnappare som hade placerat sitt bo i ett fågelbord. Paret lyckades få ut alla sina fyra ungar. Honan samt de fyra ungarna ringmärktes.

Jag vet inte exakt vilket datum den grå flugsnapparen lade sitt första ägg. Men den 20 juni var kullen fullagd, med fyra ägg. Den 30 juni var tre ägg kläckta och den 1 juli kläcktes det fjärde ägget. Alla ungarna lämnade boet den 13 juli inom 90 minuters tid.

Arten ruvar normalt i 11-15 dygn, så äggläggningen torde ha startat runt den 5-9 juni. Oftast är det honan som bygger boet och ruvar själv. Men hanen kan hjälpa till med det. Han är dock en god försörjare och matar honan under ruvningen och ungarna under deras botid och närmaste tiden efter det att de blivit flygga. Honan hjälper förstås till med matningen av ungarna.

 

 

Ruvande hona 21 juni 2008.
 
Hanen lämnar boplatsen efter att ha matat honan, 30 juni 2008.
 
Hanen satt ofta på denna stubbe och väntade in de flygande insekterna som han sedan i en kort flygtur fångade, 30 juni 2008.
 
Hanen lämnar insekter till sina ungar, 9 juli 2008.
 
Ungarna vilar i sitt rede. De har nyss fått mat och är alla mätta, 12 juli 2008.
 
Ungarna hässjar i solskenet, svalkar sig genom att ha näbben öppen, 12 juli 2008. Fåglar håller näbben öppen för att svalka sig genom en kort och hastig andning, de hässjar, ett vanligt beteende hos djur som inte kan svettas.
 
Sista ungen i boet. Den lämnade redet ca 90 minuter efter det att första kullsyskonet lämnat redet. 13 juli 2008.
 
Aves, Birds, Fåglar
 
Copyright © Rolf G Gustafsson 2009. All rights reserved.